LIVET SOM LÆRLING

Å begynne på en yrkesrettet utdanning og bli lærling etter to år på skolen gir mange fordeler. Som lærling kommer du raskt ut i arbeidslivet og begynner å tjene penger allerede mens opplæringen pågår. Dette gir deg verdifull praktisk erfaring fra arbeidslivet tidlig i karrieren. 
 

Fordeler du får som lærling

  • Du får muligheten til å lønn under utdanning
  • Du får brukt både teoretiske og praktiske ferdigheter i praksis
  • Et fagbrev vil åpne mange muligheter for gode jobbmuligheter i fremtiden.
  • Fagutdanningen gir deg muligheten til å bygge videre til generell studiekompetanse.
  • Du har mange utdanningsvalg å velge mellom.
  • Du kan også velge å videreutdanne deg
     

For de som ikke trives like godt med det teoretiske og heller ønsker å bruke sine praktiske ferdigheter, kan et yrkesfaglig utdanningsprogram være det gunstige valget. Her er hovedfokuset på praktisk arbeid og utførelse, med mindre vekt på teori sammenlignet med andre studieprogrammer. 

Velger man en yrkesfaglig studieretning, åpner det svært gode jobbmuligheter på lang sikt. Et fagbrev representerer en pålitelig utdanning som er ettertraktet i hele landet. 

Etter å ha fullført to år som lærling og fått fagbrevet ditt, åpner det seg flere muligheter for videreutdanning. Du kan velge å videreutdanne deg på fagskole, oppnå generell studiekompetanse eller bygge videre på flere fagbrev

SØKE LÆREPLASS TIL BEDRIFT

Bedriftene søker vanligvis etter lærlinger tidlig vår, men søknadsfristene kan variere gjennom hele året. Derfor er det viktig å holde seg oppdatert på hjemmesidene til de lærebedriftene du er interessert i. 

For å søke læreplass må du kontakte lærebedriften direkte. Etter at du har sendt søknaden, anbefales det å følge opp med en telefon eller e-post for å sikre at søknaden din er mottatt. 

Lite fravær på skolen er en fordel når du søker om læreplass. Å utmerke seg gjennom praksisperioden (YFF) på videregående skole eller som vikar kan også gi deg et fortrinn og skape et godt grunnlag for fremtidige søknader. Husk at hvis du er hos en bedrift du ønsker læreplass hos, blir du allerede da vurdert som en potensiell lærling. Vis interesse, vær aktiv og still spørsmål for å gjøre et godt inntrykk. 

SØKNADSPROSESS

Husk å søke læreplass på www.vigo.no før 1. mars. Når du bruker Vigo til å søke, sikrer du at både Opplæringskontorer og godkjente bedrifter får tilgang til dine søknadspapirer. Dette øker sjansene dine for å bli lagt merke til.

Når du søker læreplass, må du gjennom en søknadsprosess som tilsvarer det samme som vanlige jobbsøker. En personlig søknad er derfor avgjørende for å øke sjansene dine for å få en læreplass.   

Om du er usikker eller trenger hjelp, kan vi være behjelpelige med å gå gjennom søknaden din. Ta gjerne kontakt med oss eller stikk innom, så hjelper vi deg med å få søknaden på plass. 

En CV er et viktig verktøy som viser din erfaring fra arbeidslivet og andre interesser. Selv om du kanskje har begrenset arbeidserfaring som 17-18-åring, er det fortsatt mulig å fremheve andre relevante aktiviteter.

-Delta du aktivt i frivillige organisasjoner, idrett eller andre engasjementer? Disse bør definitivt inkluderes i CV-en eller søknaden din. Besøk gjerne cvnerden.no for nyttige tips om hvordan du kan skrive en god CV. 

VEIER TIL FAGBREV

  • Ordinær lærling:  

Den mest vanlige måten å arbeide mot fagbrevet på er å begynne på en yrkesfaglig utdanningsprogram på videregående skole. Først tilbringer man vanligvis 2 år på skolen, hvor man tilegner seg teoretisk kunnskap og grunnleggende ferdigheter innen faget. Etter disse 2 årene følger en 2-årig læretid i en godkjent lærebedrift, hvor man får praktisk opplæring og erfaring under veiledning av erfarne fagfolk.
 

  • Fagbrev på jobb:  

«Fagbrev på jobb» er en ordning som lar personer ta fagbrev mens de er i jobb, basert på deres praktiske erfaring og kunnskap uten å måtte gå den vanlige skoleveien først. Dette tilrettelegger for å formalisere kompetanse gjennom eksamen mens man er i arbeid. 

Mange voksne som ønsker å ta fagbrev, har tidligere lagt drømmen på hyllen på grunn av økonomiske forpliktelser som ikke tillater dem å leve på lærlingelønn. Den nye ordningen gjør det imidlertid mulig å beholde lønnen mens du tar fagbrev. For å kunne dra nytte av denne ordningen, må du oppfylle følgende krav: 

  1. Ha gjennomført norsk grunnskole eller tilsvarende utdanning.
  2. Være i jobb og ha minst ett års praksis innen lærefaget.
  3. Inngå en kontrakt om fagbrev på jobb. 

Gjennom denne ordningen får du følgende fordeler: 

  • Beholde lønnen din i opplæringsperioden. 
  • Opplæring og veiledning direkte på arbeidsplassen. 
  • Fritak fra fellesfagene, men du må bestå skriftlig tverrfaglig eksamen før du kan melde deg opp til fag- eller svenneprøven. 

Varigheten av opplæringen avhenger av det spesifikke faget og din praktiske erfaring og realkompetanse. Du må minimum gjennomføre ett års opplæring, i tillegg til ett års godkjent praksis før opplæringen starter. 

 

  •  Full eller delvis opplæring i bedrift: 

I 0+4-ordningen kan du gjennomføre hele opplæringen din i en godkjent lærebedrift, uten å tilbringe tid på skole. Dette betyr at all opplæring og læring skjer direkte i arbeidsmiljøet under veiledning av erfarne fagfolk. 

I 1+3-ordningen tilbringer du ett år på skole og deretter tre år i en godkjent lærebedrift. Det første året på skolen gir deg teoretisk kunnskap og grunnleggende ferdigheter innenfor faget, mens de påfølgende tre årene tilbringes i bedrift for praktisk opplæring og erfaring under veiledning. 

I både 0+4-ordningen og 1+3-ordningen i fagbrevopplæringen i, må kandidatene ha bestått fellesfagene fra både første og andre året på videregående og bestått en tverrfaglig eksamen i det relevante faget man skal ha sluttkompetanse i. Dette er en forutsetning for å kunne fullføre og få fagbrevet.

 

Det kan for eksempel være deg som: 

  • Vil begynne som lærling rett etter ungdomsskolen 
  • Tatt studieforberedende og vil bli fagarbeider 
  • Har et fagbrev fra før, og ønsker et til 
  • Av andre grunner har mistet retten til videregående opplæring og dermed ikke blir prioritert til skoleplass 

 

  • Lærekandidat: 

Lærekandidat er et alternativ for de som kan møte utfordringer med å oppnå full yrkes- eller studiekompetanse. Dette kan inkludere personer som har hatt individuelt tilpasset undervisning, mangler karaktergrunnlag ved overgang til opplæring i bedrift, eller som av ulike årsaker trenger en tilpasset læreplan i bedrift etter å ha bestått Vg1 og Vg2. 

Ved slutten av læretiden tar lærekandidaten en tilpasset kompetanseprøve som evaluerer målene for opplæringen og arbeidsoppgavene de har blitt kjent med. Prøven tilpasses også varigheten basert på kandidatens mål. Etter å ha bestått kompetanseprøven tildeles lærekandidaten et kompetansebevis. 

 

  • Praksiskandidat: 

Det finnes en dokumentasjonsordning for voksne med lang erfaring innen et fagfelt. 

For å kvalifisere for ordningen må du ha: 

  • Bred arbeidserfaring i et lærefag. 
  • Minimum fem års allsidig praksis i faget. 
  • Bestått skriftlig tverrfaglig eksamen i lærefaget. 

Praksisen din må dokumenteres og godkjennes av fylket ditt. Du kan få redusert arbeidstiden gjennom godskrivingsreglene hvis du har relevant skolegang på videregående nivå. 

Det anbefales å kontakte fylket ditt for å få informasjon om hvorvidt din arbeidserfaring er tilstrekkelig bred og lang nok til å benytte denne veien til å få fagbrev. 

ØNSKER DU Å LESE MER OM VEIENE TIL FAGBREV SE www.trondelagfylkeskommune.no eller ta kontakt med oss.