Livet som lærling

Her finner du informasjon om lærlinglivet som både er relevant for deg som allerede er lærling, og deg som ønsker å bli det.

En lærlingplass byr på mange muligheter og utfordringer, men felles for alle er at det venter et fagbrev på deg i den andre enden.

Hvordan bli lærling

Du finner en oversikt over våre medlemsbedrifter og hvilke fag de tilbyr opplæring i her på hjemmesiden. Du kan også ta kontakt med oss dersom du har spørsmål om det å skulle bli lærling.

Bedriftene søker vanligvis etter lærlinger mellom mars og september, men søknadsfristene kan variere. Derfor er det viktig å holde seg oppdatert på hjemmesidene til de lærebedriftene du er interessert i. 

For å søke læreplass må du kontakte lærebedriften direkte. Etter at du har sendt søknaden, anbefales det å følge opp med en telefon eller e-post for å sikre at søknaden din er mottatt. 

Lite fravær på skolen er en fordel når du søker om læreplass. Å utmerke seg gjennom praksisperioden (YFF) på videregående skole eller som vikar kan også gi deg et fortrinn og skape et godt grunnlag for fremtidige søknader. Husk at hvis du er hos en bedrift du ønsker læreplass til, blir du allerede da vurdert som en potensiell lærling. Vis interesse, vær aktiv og still spørsmål for å gjøre et godt inntrykk. 

Søknad og CV

Husk å søke læreplass på www.vigo.no før 1. mars. Når du bruker Vigo til å søke, sikrer du at både opplæringskontorer og godkjente bedrifter får tilgang til dine søknadspapirer. Dette øker sjansene dine for å bli lagt merke til og vurdert av flere potensielle arbeidsgivere.

Når du søker læreplass, må du gjennom en søknadsprosess som tilsvarer det samme som vanlige jobber. En personlig søknad er derfor avgjørende for å øke sjansene dine for å få en læreplass.

Om du er usikker eller trenger hjelp, kan vi være behjelpelige med å gå gjennom søknaden din. Ta gjerne kontakt med oss eller stikk innom, så hjelper vi deg med å få søknaden på plass. 

En CV er et viktig verktøy som viser din erfaring fra arbeidslivet og andre interesser. Selv om du kanskje har begrenset arbeidserfaring som 17-18-åring, er det fortsatt mulig å fremheve andre relevante aktiviteter.

Delta du aktivt i frivillige organisasjoner, idrett eller andre engasjementer? Disse bør definitivt inkluderes i CV-en eller søknaden din.

Besøk gjerne cvnerden.no for nyttige tips om hvordan du kan skrive en god CV. 

Søk Vigo
01

Ordinær lærling

Start med to år på yrkesfag for teori og grunnleggende ferdigheter, etterfulgt av to år i lære hos en godkjent bedrift for praktisk erfaring.

02

Fagbrev på jobb

Denne ordningen lar deg ta fagbrev mens du jobber, og beholde lønnen. Du trenger ett års erfaring i faget og må bestå en tverrfaglig eksamen.

03

Lærekandidat

For de som trenger tilpasset opplæring, tilbyr denne ordningen et kompetansebevis etter opplæring og en tilpasset prøve i bedrift.

04

Alternative løp

Ta kontakt dersom du lurer på andre veier til fagbrev