Hva gjør man i akvakultur?

En fagoperatør i akvakultur spiller en sentral rolle i drift og vedlikehold av oppdrettsanlegg for fisk eller andre akvatiske organismer.

Deres ansvarsområder omfatter daglig drift av anlegget, herunder overvåkning av vannkvalitet, temperatur og andre miljøforhold. Fagoperatøren er også ansvarlig for planlegging og gjennomføring av fôringsskjemaer. I tillegg håndterer de behandling av sykdommer blant oppdrettsfisken, samt utfører vedlikehold på teknisk utstyr som pumper og filtre. Sortering, håndtering og eventuell transport av fisk er også en del av deres daglige arbeid.

Fagoperatøren bidrar også til riktig avfallshåndtering og kontroll av utslipp. Nøyaktig rapportering og dokumentasjon av operasjoner, helsestatus og andre relevante data er også viktige oppgaver. Alt dette gjøres med fokus på helse, sikkerhet og kvalitetsstandarder for å sikre effektiv og bærekraftig drift av oppdrettsanlegget. 

Hvordan blir jeg fagarbeider i akvakultur?

En av de vanligste måtene å bli fagoperatør i akvakultur på er å begynne med Vg1 Naturbruk. Deretter fortsetter du skolegangen på Vg2 Akvakultur. Til slutt følger to år som lærling ut i bedrift, hvor du får praktisk erfaring og opplæring. Når læretiden er fullført, kan du ta fagprøven for å oppnå fagbrev som fagoperatør i akvakultur.

Videreutdanning

Etter læretiden som fagoperatør i akvakultur åpner det seg flere karrieremuligheter. Man kan velge å spesialisere seg videre innen områder som fiskehelse, vannkvalitet eller bærekraftig drift. Videreutdanning i akvakulturteknologi eller relaterte fagområder er også vanlig.

Noen går videre til ledelsesroller innen oppdrettsindustrien, mens andre velger å jobbe som konsulenter eller forskere. Internasjonale muligheter innen akvakultur er også tilgjengelige, og muligheten til å påvirke bransjens fremtid er stor for de som ønsker å bidra til innovasjon og bærekraftig utvikling