Akvakulturfaget skal bidra til å utvikle forståelse for sammenhenger mellom biologisk produksjon, naturens tålegrenser, menneskelig aktivitet og teknologi. Videre skal faget fremme forståelse for utviklingen i nasjonale og internasjonale markeder og den innvirkning dette har på resultatet til den enkelte bedriften. Faget skal legge grunnlag for å utvikle endringskompetanse med tanke på fortsatt vekst og utvikling av næringen.
Opplæringen i akvakulturfaget skal gi lærlingen mulighet til å utvikle økologisk, etisk og teknisk kompetanse knyttet til arbeid på oppdrettsanlegg. Opplæringen skal derfor vektlegge stell av vannlevende organismer i ulike livsstadier, årssykluser og miljøer. Opplæringen i akvakulturfaget skal legge til rette for at lærlingen kan utvikle kompetanse i bruk og vedlikehold av anlegg og teknisk utstyr. Opplæringen skal bidra til å utvikle kompetanse innen arbeidsmiljø og systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid.
Læreplan i faget Akvakultur
Kompetansemål
Etter Vg3
Røkting og drift
Mål for opplæringen er at lærlingen skal kunne
- planlegge, gjennomføre, dokumentere og vurdere arbeidsprosesser i akvakulturnæringen etter gjeldende standarder og regelverk
- gjennomføre daglig røkting av oppdrettsorganismer i alle deler av produksjonssyklusen i tråd med regelverk for dyrevelferd
- ta prøver av fisk, skalldyr og fôr, dokumentere drifts- og miljøregistreringer og iverksette tiltak på bakgrunn av observasjoner og målinger
- beregne fôr og fôre optimalt med tanke på organismens ernæringsbehov og fôringsregimer
- gjennomføre kontroll av vekst og utviklingsstadier og sortere og klassifisere oppdrettsorganismer etter krav i bedriften og i markedet
- beskrive produksjonssyklusen for en aktuell oppdrettsart
- utføre snittveiing av oppdrettsorganismer
- utføre parasittkontroll
- forberede og bistå ved vaksinasjon av oppdrettsorganismer
- rengjøre, kontrollere og vedlikeholde driftsenheter med tilhørende utstyr i henhold til vedlikeholdsplaner og regelverk
- utføre daglig renhold, desinfeksjon, kontroll og vedlikehold av produksjonsutstyr og lokaler etter gjeldende renholdsplan
- foreta kontroll og vedlikehold av teknisk produksjonsutstyr
- bruke løfte- og lasteutstyr i oppdrettsanlegg og på fartøy etter gjeldende regelverk
- føre oppdrettsfartøy, foreta daglig ettersyn og vedlikehold av dette og betjene utstyr om bord etter gjeldende regelverk
- bruke datablader for helse, miljø og sikkerhet, forskriftsmessig verne- og sikkerhetsutstyr og hensiktsmessig bekledning
- utføre arbeidsoppgaver i oppdrettsanlegg på en ergonomisk riktig måte
- bruke digitale verktøy i oppdrettsproduksjoner
Produkt og kvalitet
Mål for opplæringen er at lærlingen skal kunne
- gjennomføre opptak, transport og levering av oppdrettsorganismer
- gjennomføre opptak, håndtering og destruering av død fisk og skalldyr etter gjeldende regelverk
- bruke produksjonsplan i det daglige arbeidet i et oppdrettsanlegg
- gjøre rede for og utføre arbeid i tråd med markedets krav til oppdrettsprodukter
- arbeide etter regelverk og avtaler som regulerer arbeidsforhold i akvakulturnæringen, og gjøre rede for arbeidsgiverens og arbeidstakerens plikter og rettigheter
- begrunne valg og arbeide i tråd med gjeldende kvalitetssystem, internkontroll, sertifiseringsbestemmelser og standarder
- utføre livredning og førstehjelp
- praktisere brannforebyggende tiltak og bruke brannslokkingsutstyr på arbeidsplassen